Παρέμβαση  για την προετοιμασία των Αφιδνών και της Ιπποκράτειου Πολιτείας για την χειμερινή περίοδο

Published by

on

Παρέμβαση προς τον δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη και τoν Αντιδήμαρχο Αφιδνών και Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Δήμα για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων και την προετοιμασία των Αφιδνών και της Ιπποκράτειου Πολιτείας για την χειμερινή περίοδο πραγματοποίησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, δεδομένου  ότι πολύ λίγα έχουν υλοποιηθεί έως τώρα και η πιθανότητα να ζήσουμε μια νέα τραγωδία είναι μεγάλη.

Αυτά επισημαίνει άλλωστε και ο σύλλογος Οικιστών της Ιπποκράτειου Πολιτείας με επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς και τον δήμο Ωρωπού ήδη από τις 18.10.2021. Συγκεκριμένα:

«Προς: Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη, Αντιδήμαρχο Αφιδνών κ. Γιάννη Δήμα

Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους, Τοπικούς Συμβούλους

Aρ. Πρωτοκόλλου: 26218/29.11.2021

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Αντιδήμαρχε,

Ήδη βρισκόμαστε προ των πυλών του χειμώνα και ακόμη ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για την ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της Ιπποκράτειου Πολιτείας, η οποία συνεχίζει να είναι σημείο επίσκεψης πολλών εκδρομέων τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με τον σύλλογο Οικιστών της Ιπποκράτειου Πολιτείας, το μόνο που έχει παρατηρηθεί από τους κατοίκους είναι η κοπή καμένων κορμών κατά μήκους της κύριας διαδρομής από τις Αφίδνες προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία, και αυτό δίχως μελέτη και ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Επιπλέον, ο σύλλογος Οικιστών της Ιπποκράτειου Πολιτείας με την επιστολή αρ. 1003/18.10.2021 προς το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο προστασίας του πολίτη, το Υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας, την Αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, της Περιφέρεια Αττικής και τον δήμο Ωρωπού έχουν επισημάνει ότι είναι κατεπείγουσα ανάγκη να παρθούν σοβαρά μέτρα ασφαλείας και συγκεκριμένα:

  • Κορμοδέσεις και πλέγμα αντιμετώπιση κατολισθήσεων (τουλάχιστον δύο σημεία)
  • Φωτισμός σε όλη την βασική διαδρομή
  • Μπάρες στα επικίνδυνα σημεία
  • Ασφαλτόστρωση κεντρικών δρόμων (μέχρι την Βαρυμπόμπη)
  • Διαγράμμιση με κίτρινες λωρίδες και κολώνες 2μ για το χιόνι
  • Αντικατάσταση και συμπλήρωση του φωτισμού όλων των δρόμων της περιοχής, Γεννήτριες, διπλές αντλίες και σύστημα αυτόματης μεταγωγής ρεύματος στις δεξαμενές, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του Φεβρουαρίου του 2021 που εκτός από διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος είχαμε και διακοπή υδροδότησης
  • Κατσιμίδι – λειτουργία γεννήτριας σταθερή-αυτόματη (σε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος).

Όπως οι ίδιοι τονίζουν τα παραπάνω αναφερόμενα, που αφορούν το κυρίως οδικό δίκτυο (Αριστογείτονος, Αγίας Τριάδος, Πάρνηθος, Φελέως, Μερκουρίου, Δεκελείας),  είναι σημαντικό να επεκταθούν και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο όπως και μέχρι την Βαρυμπόμπη όπου υπάρχουν ακόμη σημεία με επικίνδυνους καμένους κορμούς, κίνδυνοι πτώσης βράχων κ.α.

Επίσης υπογραμμίζουν ότι σοβαρό ζήτημα παραμένει για την ευρύτερη περιοχή η με οργανωμένο τρόπο αποκομιδή των σκουπιδιών κυρίως μετά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες που οι κάδοι γεμίζουν από τους πολλούς επισκέπτες και χρειάζονται αποκομιδή αμέσως το βράδυ ή το επόμενο πρωί ώστε τα σκουπίδια να μην διασκορπίζονται στην ήδη πληγείσα περιοχή.

Οι ίδιοι διεκδικούν την υλοποίηση – εκτέλεση των παραπάνω και όσων άλλων απαραίτητων έργων εγκαίρως, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ξανά σοβαρά προβλήματα για την ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής δεδομένου και του ότι έχουν διατεθεί στο δήμο μας εκτάκτως σημαντικά κονδύλια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πυρκαγιά.

Δεδομένων των τραγικών καταστάσεων που βιώσαμε τον περυσινό χειμώνα όπου οι κάτοικοι της Ιπποκράτειου Πολιτείας παρέμειναν αποκλεισμένοι από το χιόνι, χωρίς ρεύμα και νερό σχεδόν για μία εβδομάδα (ανάμεσα του μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι) και που από τύχη δεν θρηνήσαμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ζητάμε το θέμα της προετοιμασίας της περιοχής των Αφιδνών και της Ιπποκράτειου Πολιτείας για την περίοδο του χειμώνα να συζητηθεί ως θέμα της ημερήσια διάταξης στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να γίνει έλεγχος ως προς την πορεία υλοποίησης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και άλλων έργων που επισημαίνουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι, για να μη γίνουμε μάρτυρες μιας νέας τραγωδίας.

Εναλλακτικά μπορείτε να συγκαλέσετε δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα τα παραπάνω.

Σε περίπτωση επανάληψης της περυσινής τραγικής κατάστασης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία καθώς και πιθανών καταστροφών στις Αφίδνες από πλημμύρες είστε απόλυτα υπεύθυνος εσείς και η διοίκηση σας, καθώς από κοινού με την κυβέρνηση και την περιφερειακή διοίκηση του κ. Πατούλη γνωρίζετε εδώ και καιρό την κατάσταση και είστε οι αρμόδιοι για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Μιχάλης Χασιώτης

Βασίλης Γεωργόπουλος».

Νοέμβριος 2021

Το γραφείο τύπου